Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Centrum, které v Lípě organizovalo setkání s občany, končí

Archiv

Prostředky na projekt, který téměř 16 miliony korun podpořil Evropský sociální fond, jsou vyčerpané a další zdroje z EU nebudou dostupné dříve než za rok. ČTK to dnes řekla manažerka projektu Květa Vinklátová.


"Na centra se obrátilo přes 11.000 klientů. Je to třikrát víc, než jsme předpokládali. Velký zájem o služby dokládají jejich potřebu," uvedla.


Střediska pomáhala úspěšně neziskovým organizacím při sepisování žádostí o dotace z EU, mapovala potřeby regionu a tvořila databáze podnikatelů. Jejich pracovníci neseděli jen v kanceláři, ale zapojovali také občany do veřejných projednávání obecních zájmů, například úprav veřejných prostranství na českolipských sídlištích a v tamním městském parku. Činnost center si chválí i starostové, Liberecký kraj jim dokonce půjčil 1,6 milionů korun na předfinancování projektu. Například poradna ve Smržovce připravovala od loňska zavedení společné obchodní značky pro výrobky z Jizerských hor.


"Přestože asi 20 řemeslníků a firem má zájem, aby jejich produkty nesly společnou značku a logo, chybí nyní nositel projektu, který by její zavedení zastřešil," dodala pracovnice centra Kateřina Preusslerová.


Další centra jsou ještě ve Frýdlantu na Liberecku, Dubé na Českolipsku a v České Lípě, Jilemnici a Turnově na Semilsku. Celkem zaměstnávají 12 lidí, kteří prošli školením a získali cenné zkušenosti.


Podle Vinklátové by měla vzniknout samostatná organizace, která by získala dotaci z Bruselu a provoz center s původními pracovníky obnovila. Zatím není jasné, jestli by opět byla na všech šesti místech.


"Poradna v Dubé a České Lípě by se zřejmě sloučila," podotkla.