Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Čarovné bylinky se představují

Archiv

Propagace bylinek mezi širokou veřejností je určitě na místě. A když je pojata netradiční formou, zaujme určitě více.    



 Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připravilo v roce 2005 za finanční podpory Libereckého kraje výstavu Čarovné bylinky očima malíře, fotografa a botanika. S využitím originálních kreseb akademického malíře Atilly Vöröse bylo velmi zajímavou formou představeno celkem 100 našich bylin.



 „Výstava se setkala s až neočekávaně vysokou odezvou mezi veřejností. Především z tohoto důvodu jsme začali s českolipským muzeum spolupracovat na dalším využití rozsáhlého díla – vydání netradičně pojaté, ručně vázané publikace, která bude připravena dle vzoru starých herbářů,“ řekl k historii náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.



 Obdobná kniha však vyžaduje nemalé finanční prostředky. Proto byla připravena žádost o poskytnutí části finančních prostředků na Německou spolkovou nadaci pro životní prostředí. Díky úspěchu ve výběrovém řízení a poskytnutí vlastního podílu Libereckým krajem mohla být tato netradiční publikace letos připravena. 



 „Tato jedinečná publikace bude mít široké využití. Myslím, že bude také velmi zajímavým dárkem pro významné návštěvy našeho kraje. Díky dotaci Německé spolkové nadace pro životní prostředí bude vydána i v německém jazyce,“ doplnil Zika.   



 Součástí projektu, jehož cílem je propagace bylinek, je i vydání malé knihy pohádek s názvem Bylinkové povídání pro sedmero usínání. Tato podstatně drobnější kniha bude společně s “bylinkovými” omalovánkami sloužit k ekologické výchově v mateřských školách i rodinách jak na české, tak i německé straně.



 Slavnostní křest netradiční publikace proběhl v Krajské vědecké knihovně v Liberci v úterý 11. prosince.  Všichni zájemci se mohou s výstavou o čarovných bylinkách i zajímavými publikacemi seznámit v místě pokřtění od 5. do 28. prosince. V příštím roce bude výstava putovat po Čechách i Německu.



Foto: Ota Mrákota