Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Bývalý starosta Nového Boru dostal za přijetí úplatku rok vězení

Archiv

Předseda senátu Jiří Malinovský potrestal Nastiče ještě pokutou 100.000 korun a pětiletým zákazem práce v samosprávě. Nastič se proti rozsudku nemůže odvolat, uvažuje ale o dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.


"Lituji toho, co se stalo. Peníze však nebyly určeny pro mě, ale pro fotbalový klub," řekl při dnešním procesu dvaatřicetiletý Nastič. Exstarosta skutečně sháněl pro novoborský fotbalový klub peníze, podle Malinovského ale neexistují žádné důkazy, že by 150.000 korun dostal jako sponzorský dar pro fotbalisty.


Nastiče zatkla policie loni 1. března bezprostředně po převzetí peněz. Jak stojí v obžalobě, Nastič dostal úplatek v souvislosti s privatizací městského domu. Městské zastupitelstvo ho jednomyslně prodalo za téměř milion korun firmě novoborského podnikatele Lubomíra Bárty. Právě Bárta loni v lednu oznámil policistům, že po něm starosta požaduje úplatek 150.000 korun. Nastičovi hrozil jeden rok až pět let vězení a peněžitý trest od 2000 až do pěti milionů korun.


Okresní soud v České Lípě udělil Nastičovi letos v dubnu rok vězení. Nastič se pak odvolal ke krajskému soudu, který mu ale snížil pouze pokutu - ze 150.000 na 100.000 korun. Okresní soud uznal Nastiče vinným i ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, Krajský soud ho ovšem potrestal pouze za přijmutí úplatku. "Starosta při prodeji domu Bártovi neovlivňoval nikoho z úředníků a ani ze členů zastupitelstva," vysvětlil Malinovský.


Okresní soud zakázal Nastičovi činnost v samosprávě i ve státní správě. Krajský soud zákaz zúžil pouze na samosprávu, protože Nastič v době přijmutí úplatku nepůsobil ve státní správě.


Nastičův advokát Eduard Brůna v závěrečné řeči připustil, že bývalý starosta udělal velikou chybu. Snažil se ale soudce přesvědčit, aby Nastič obdržel jenom podmíněný trest se zkušební dobou. "V jeho případě šlo o mimořádné vybočení z bezúhonného života. Jako mladý nezkušený člověk přestřelil, když se chtěl předvést, jak dokáže sehnat fotbalistům peníze. Předpoklady pro jeho převýchovu jsou však velmi dobré a není potřeba, aby šel do vězení," konstatoval Brůna.


Nastiče odvolalo novoborské městské zastupitelstvo z funkce starosty již loni v březnu. Později sám odstoupil z městského zastupitelstva i ze zastupitelstva Libereckého kraje.