Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Bývalý ředitel policie v Liberci byl propuštěn z vazby

Archiv

Dvořák čelí obvinění z trestných činů přijímání úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností. Hrozí mu až osm let vězení. Vazební věznici opustil ve středu odpoledne, řekl Bašný.


"Pro vazbu již pominuly důvody. Vyšetřování však stále pokračuje," dodal Bašný. Okresní soud v Liberci vzal Dvořáka do vazby 11. února, aby nemohl ovlivňovat svědky nebo jiným způsobem mařit vyšetřování. "Šlo o takzvanou koluzní vazbu, která trvá za běžných okolností nejvýše tři měsíce," vysvětlil Bašný.


Policejní inspekce zadržela 9. února spolu s Dvořákem i vedoucího dopravní policie na Liberecku Miroslava Valáška a Miroslava Kučeru z liberecké kriminální policie. Oba jsou vyšetřováni na svobodě.


Bašný uvedl, že jeden nich je trestně stíhaný pro zneužití pravomoci veřejného činitele a neoprávněné nakládání s osobními údaji a hrozí mu až pět let vězení. Druhý může jít za zneužití pravomoci veřejného činitele do vězení nejvýše na tři roky. Bašný o jménech tří obviněných před novináři nehovořil, zjistili si je z jiných důvěryhodných zdrojů. "Trestní stíhání jednoho z nich se v dubnu rozšířilo o podvod se sazbou půl roku až tři roky vězení," konstatoval Bašný.


Od 1. prosince 2003 do konce loňského roku pracoval Dvořák jako ředitel policie na Liberecku. Potom se stal vedoucím odboru vnější služby. "Po obvinění jsme ho propustili ze služebního poměru. Odvolal se na policejní prezídium a jeho případ se tam ještě řeší" uvedl náměstek severočeského policejního ředitele Milan Franko.