Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Bezplatné připojení zůstane jen pár školám v Libereckém kraji

Archiv

Pouze některým školám se podařilo domluvit na výhodných smlouvách s jinými poskytovateli připojení (providery). Dalším školám přinese změna v podmínkách pro připojení k internetu problémy v rozpočtu. Jiné musejí za připojení platit už řadu let.


"O2 bychom od 1. listopadu dávali téměř 3000 korun měsíčně, což je pro nás hodně. A tak hledáme jiné, co nejvýhodnější připojení," řekla Zuzana Škrabálková, počítačová specialistka ze ZŠ v Mozartově ulici v Jablonci nad Nisou. Ve škole pracuje na 36 počítačích zhruba 500 dětí.


Škola v Zákupech na Českolipsku smlouvu s O2 neprodlouží. Stojí na výhodném místě, jiný provider na ni umístí vysílač a na oplátku daruje více než 300 žákům a učitelům bezplatné připojení. "Na rozdíl od jiných škol jsme dopadli dobře. Není ale v pořádku, když ministerstvo rozjede prospěšnou akci Internet do škol, dotuje ji, najednou však dojdou peníze a musíme se starat sami," konstatoval ředitel Čestmír Kopřiva.


V ZŠ v Jablonci nad Nisou - Vrkoslavicích věří, že objeví levnějšího poskytovatele připojení k internetu než O2. Nemohli by si dovolit platit O2 za připojení více než 2000 korun měsíčně, ale bez počítačů se neobejdou. Školní budova leží naštěstí na kopci a jeden z poskytovatelů připojení by na ni rád namontoval vysílač. Škola by pak na připojení získala důležitou slevu. Cenově přijatelnější připojení, než jaké poskytuje O2, hledá také Základní a mateřská škola v ulici Jana Harracha v Jilemnici.


ZŠ s rozšířenou počítačovou výukou v liberecké Vrchlického ulici nepatřila mezi školy zařazené ministerstvem zhruba před pěti lety do projektu Internet do škol. "Nedostali jsme nic, stejně jako další školy, které tehdy s počítači už pracovaly. Za připojení platíme ze svého rozpočtu okolo 30.000 korun ročně. O typ připojení, dotovaný ministerstvem, jsme ani nestáli. Potřebovali jsme rychlejší připojení s neomezeným přenosem dat. Využívali jsme například Českou akademickou síť CESNET," řekl ředitel Milan Regner.


Nic se nemění ani pro školy v Raspenavě na Liberecku nebo ve Studenci na Semilsku, kde za připojení k internetu hradili O2 celý letošní rok. "U O2 zůstaneme, jsme s ním spokojeni a takzvaný internet vzduchem od jiných providerů by nás omezoval v množství dat," uvedl ředitel studenecké školy Petr Junek.