Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

45/2008

Archiv

Jak jsem avizoval, týden jsem byl pryč, takže nyní noviny trochu doháním.


Na výzvu, abyste mi napsali o dalších předvánočních akcích, reagovala například farářka paní Raymanová. Takto vypadá nabídka adventních koncertů v kostele sv. Ducha.



S křížkem po funuse vydávám  plakát k zahájení adventu v Novém Boru. K němu již rovnou přidávám i několik fotografií z této akce od Ilony Rejholcové.







V týdnu netem koloval Urbanův vtip znázorňující vrcholící přípravu na mistrovství světa v klasickém lyžování. Prý se shánějí dobrovolníci.



Bohužel jsem už nestihl vydat pozvánku paní Lukáškové na listopadové zasedání zastupitelstva. Samozřejmě jsem ani neměl šanci se ho zúčastnit. Snad neuškodí se  zpětně podívat, o co jsme přišli.


Zastupitelstvo města se bude na svém listopadovém zasedání zabývat několika podstatnými body a hlavně rozpočtem na rok 2009! V druhém bodě jednání se bude projednávat rozpočet, případně rozpočtové provizorium na první čtvrtletí roku 2009. Občané si údajně telefonicky stěžovali na neprůhlednost jednání o rozpočtu, a tak paní starostka zrušila neveřejná jednání zastupitelstva. Patrně ji přišlo nepatřičné svolat mimořádné veřejné zasedání pouze k rozpočtu.
V návrhu rozpočtu je například plánováno vydat 30 mil. na městskou dopravu, provoz a mzdy v Crystalu jsou plánovány na 7.600 tisíc, příjmy z tenisové haly budou jako každoročně 175 tisíc a vydání na opravy a údržbu 75 tisíc, příspěvková organizace Sport požaduje přes 14 milionů a na sportovní granty je plánováno 9 milionů, z toho dvě třetiny jsou především na dospělé fotbalisty a hokejisty, Městské noviny budou stát do listopadu 2009 1.300 tisíc, reprezentace a pohoštění nás přijde na 600 tisíc - navýšeno oproti letošnímu roku o 100 tisíc, Farní charita – Dům Jonáš pro týrané ženy dostane 0 Kč, zimní údržba je navrhována na 11 mil., svoz komunálního odpadu přijde na 38.800 tisíc, sběrný dvůr na 4.500 tisíc, propojení Sluneční a Šluknovské ulice bude stát 25 mil., přístavba šaten u Sportsreálu 20 mil., dále je ve výdajích splátka úvěru na bytové domy Lada 20 mil.
Bod pět je návrh na odpis pohledávek po RK Kouba a RK Rejn ve výši téměř pět milionů korun, a to především z důvodů neexistence dokladů, které se údajně ztratily před či během předávání RK Rint Beroun.
Bod 8A je žádost pana Dordy o prominutí doplatku za zakoupené pozemky ve výši 361 tisíc, který se měl podle smlouvy zaplatit k 25. 5. 2008, a o jehož prominutí si zažádal 10. 10. 2008.
Bod jednání 20A je návrh na odvolání Ing. Štrumfy z Kontrolního výboru. Ing. Štrumfa vystoupil z koalice v České Lípě. Funkce Kontrolního výboru, který má plnit úlohu hlídacího psa, je deformována koaliční smlouvou, kde se uvádí v bodě 6, že obsazování výborů ZM a Komisí RM se děje podle vzorce 8 + 1, tj.  8 pro koalici a jedno místo pro opozici, tj. většinou pro KSČM.
Pro zajímavost jeden bod ze zápisu Kontrolního výboru: „Prodej akcií ČLT: Předseda KV informoval přítomné ohledně výše nerozděleného zisku ke konci účetního roku a předložil k nahlédnutí výroční zprávu. Na dotaz Ing. Wawrečky sdělil výši nerozděleného zisku (158 mil. Kč) a následovala diskuse.“
Bod 11 je směna pozemků s firmou Ebeso. V návrhu směny bez finančního vyrovnání, který na jednání předkládá místostarosta Stejskal, nabízí firma Ebeso směnu pozemků, a to 342 metrů čtverečních, za které hodlá dostat bez finančního vyrovnání 2597 metrů čtverečních od města. Odhadní cena městských pozemků je 650.000 Kč a cena pozemků firmy Ebeso byla 321.110 Kč, jak vyplývá ze zápisu 20. zasedání Výboru pro prodej nemovitostí ze dne 27. 10. 2008. Poté byla cena pozemků přehodnocena a náhle je stanovena na 552.920 Kč. I přesto se stále cena pozemků liší o sto tisíc korun a výbor doporučil tuto částku požadovat, viz citace níže.
„Žadatelé  by chtěli směnit pozemky bez jakéhokoliv kompenzace – zdůvodňují to nevyužíváním a nepoužitelností našeho pozemku, který se nachází v ochranném pásmu elektrického vedení vysokého napětí. Oni ho využijí jako skladový dvůr nebo parkovací  plochy. V případě nezájmu o směnu ze strany města jsou ochotni pozemek odkoupit, maximálně za odhadní cenu k 9.10.2007, která činí 332.188,-- Kč.
Po telefonickém rozhovoru se společností ŘSD bylo zadáno zpracování nového znaleckého posudku na pozemky ve vlastnictví spol. EBESO, spol. s r.o. Posudky budou předloženy na jednání výboru: cena se zvýšila o 231.813,--  Kč (ocenění zpevněných ploch) a tudíž by při případné směně město požadovalo doplatit částku 101.000,-- Kč.“


V průběhu týdne se také sešli noví zastupitelé Libereckého kraje, aby si zvolili naši radu a hejtmana. Aspoň jedna fotografie:



Jak jste spokojeni s novým hejtmanem, můžete vyjádřit v anketě pod reklamami.


Na závěr něco z "mého" týdne. Pokud se chcete podívat, jak to vypadalo na dalších dílnách projektu Lanterna Futuri, klikněte sem.