Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

44/2008

Archiv

Loni patřily mezi nejpovedenější akce Staročeské Vánoce na středověké tvrzi ve Volfarticích. Akce se bude pro velký úspěch opakovat v sobotu 29. listopadu od 9 do 17 hodin. V budově, která je jinak veřejnosti nepřístupná, si mohou i letos návštěvníci vyzkoušet svou zručnost v rukodělné dílně. Současně je možné si nakoupit drobné dárky. Dospělí platí 50 Kč, dětí mají vstup zdarma.



Ivana Honsnejmanová v rámci Klubu U Bílého králíka loni představila Českolipanům Hrubínovy Lešanské jesličky. Pro tento rok nachystala předvánoční pořad nazvaný Modlitby z archy. Jde o verše Carmen Bernos De Gasztold, které budou recitovat Marta Knauerová, Martin Prokeš a Ivana Honsnejmanová. Hudební doprovod zajistí koncert nazvaný Keltské Vánoce v podání Vokálně instrumentálního souboru ZUŠ Cvikov, souboru Lusatia consort a středověké kapely Jääääär pod vedením Štěpána Přenosila. Můžeme si vybrat ze tří termínů: 10.12. od 18.30 v kostele sv. Magdaleny v České Lípě, 11.12. od 18 hodin v kapličce v Žizníkově a 25.12. od 11 hodin v bazilice Všech svatých. 


Velké množství akcí čeká Mimoň. Například adventní koncert v kostele sv. Petra a Pavla 7. prosince od 17 hodin. Zahraje Jan Adamus na hoboj a anglický roh a Květa Novotná na varhany a klavír. 26. prosince je možné od 16 do 19 hodin vystoupit na kostelní věž. Již v sobotu 13.12. proběhnou od 10 do 15 hodin Vánoční trhy ve Skautském domě v Malé ulici v Mimoni. 21. prosince od 16 hodin zapějí v kostele sv. Petra a Pavla Zpěvandule.
Mimoň také navázala na tradici a uspořádala Výstavu betlémů. Uskuteční se v Mitopském klubu v Panské ulici od 6. do 14. prosince, každý den od 14 do 17 hodin. V sobotu a v neděli také od 9 do 11 hodin.


Čas adventní, jako každoročně, odstartují v České Lípě trhy ve Vlastivědném muzeu. Začínají v úterý 2. prosince ve 13.00 hodin a končí v neděli 7. prosince v 17.00 hodin. Na mikulášskou nadílku se vaše děti mohou těšit v pátek v době od 15.00 do 19.00 hodin. Předávání donesených dárků bude probíhat, jako každoročně, v kapli u vánočního stromečku.
Po celou dobu konání trhů budou znít  kaplí koncerty a vánoční vystoupení dětí  z mateřských, základních a uměleckých škol. Ani letos nebude chybět prodej vánočních stromků, kaprů a vašeho oblíbeného občerstvení.



Vánoční stromek však bude v České Lípě rozsvícen již 28. listopadu v 18 hodin a spolu s ním i vánoční výzdoba v celém městě.


Vánoční koncert přichystal také pěvecký sbor českolipského gymnázia - koná se v bazilice Všech svatých ve čtvrtek 18. prosince od 17.00 hodin.


Vánoce na vodním hradě proběhnou od 20. do 21. prosince. Kromě stánků s perníčky či keramikou vystoupí i hudební soubory Řemdih, Helikoptrio či SoliDeo.



12. prosince vystoupí ve Cvikově Poutníci ve svém vánočním pořadu. Akce se koná od 19 hodin.


V Novém Boru se 8. prosince od 18 hodin v Navrátilově sále koná Vánoční koncert žáků ZUŠ Nový Bor. Vánoční koncerty v chrámu Nanebevzetí Panny Marie se konají vždy v neděli od 30. listopadu do 21. prosince. Z netu zatím není jasné, kdy přesně proběhne rozsvěcení vánoční výzdoby. Údajně na začátku prosince mezi 16,30 a 18,00.


Určitě se mi nepodařilo postihnout všechny chystané akce. Pokud jste i vy pořadateli nějaké vánoční radosti, ozvěte se mi na barta@i-noviny. Upozorním na vás zase příště.
Budu nyní týden se studenty v polských Krkonoších v rámci projektu Lanterna Futuri, tak i-noviny budou trochu chudší. Události, které mi utečou, doplním následující sobotu a neděli.