Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

43/2008

Archiv

V týdnu mě zaujala kauza obvinění 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření z vydírání. Asi před měsícem mi o své anabázi s ČEZem vyprávěla kolegyně. Její příhoda mi tehdy přišla jako z jiného světa. Na složence vyplnila špatně variabilní symbol, takže elektřinu sice platila, ale jako by za někoho jiného. Aniž by kdokoliv cokoliv avizoval, jednoho dne jí doma nešla elektřina. Upozorňuji, že hodiny má na svém pozemku daleko od plotu, přímo u vchodu do domu. Také se jedná o samoživitelku, která o elektřině ví jen to, že se schovává někde v zásuvce a že občas vypadnou pojistky. I proto poprosila elektrikáře, aby zjistil, co se děje. Ten viděl odpojené hodiny, a tak je zase zapojil. Kolegyně došla na ČEZ, tam se vysvětlila chyba ve variabilním symbolu, ona zaplatila dlužnou částku, více než tisícikorunový poplatek, a dostalo se jí slibu, že přeplacená částka se jí vrátí na účet.


Několik týdnů se nic nedělo, pak zase nešla elektřina. Elektrikář tentokrát konstatoval, že zmizely celé hodiny. Žena tedy zavolala do ČEZu, tam oznámili, že se má dostavit do Jablonce na ústřednu, vysvětlit své jednání a zaplatit pokutu za černý odběr.
V Jablonci s ní jednali jako se zločincem. Nejprve ji nechali vydusit čekáním na chodbě s chlápkem v černém obleku. V místnosti ji přes její protesty natáčeli, ubezpečovali, že když okamžitě nezaplatí osm tisíc, bude v budoucnu ještě hůře. Nepomohlo vysvětlování, že nic neprovedla - i na dokumentu stálo, že načerno neodebrala ani kilowathodinu. Nakonec zaplatila. Dnes, když přijde obálka od ČEZu, začne se klepat hrůzou.
Chápu, že je nutné tvrdě zatočit s neplatiči, ale asi by takovou práci neměli dělat idioti, kteří nejsou schopní rozeznat evidentně chybujícího člověka od podvodníka.
Skoro začínám věřit na hlasy z hydeparku, že největší nebezpečí nám nehrozí od komunistů, ale právě od různých ekonomických molochů, které mají takřka neomezenou moc nad naší svobodou i našimi penězi. Stačí mi osobní zkušenost s pojišťovnami a stavebními spořitelnami či přenesená s ČEZem.


Pokud máte i vy podobné zážitky, budu rád, když se o ně podělíte v diskusi. Tématu se dotýká i anketa pod reklamami.


V sobotu jsem využil dalšího ze slunných dnů a zamířil do svých oblíbených Konojed (zde starý tip na výlet). Už z dálky jsem byl šokován - jedna z perel majetku hraběte Šporka, která je snad nejvíce zdevastovanou kulturní památkou široko daleko, se začíná rekonstruovat. Opravená je věžička, dokončuje se střecha, vyměňují se okna. Podle místních se ještě nový majitel nerozhodl, co bude se zrekonstruovaným zámkem dělat, ale evidentně má dost peněz. Teď by to chtělo pustit se i do kostela, který byl poškozen v důsledku výbuchu munice. Co ale udělat s dvěma paneláčky, které bolševik tak "citlivě" zasadil mezi roubenky?
Pár aktuálních fotografií:






Rok se sešel s rokem a já se mluvčí města Kateřiny Amrichové opět zeptal, kolik dluží Českolipané na poplatcích za komunální odpad a jak se dluh vymáhá.


Za poplatky za komunální odpad evidujeme dluh cca 20 mil. Kč. Co se týká vymáhání, například v loňské roce na místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů bylo od občanů vybráno cca 17,38 mil. Kč, z toho cca 2,5 milionu tvořily vymožené a uhrazené platby za předchozí léta.


Pokud vím, tak s placením má problémy takřka každý čtvrtý Českolipan. Pro zajímavost - třeba v Nové Pace, což není zase tak malé městečko, hradí svoz za občany kompletně město. Vždyť byli také prvními, kdo se pustil do třídění odpadů. Starosta Nové Paky se nedávno chlubil, že zrušili i poplatky za psy, placení v městské hromadné dopravě a zavedli pro občany zdarma wi-fi připojení k internetu.