Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

41/2008

Archiv

Kdysi jsem se uvedl tím, že jsem zastupitele z nedostatku jiných faktů hodnotil na základě jejich oděvu. Od té doby se mnohé změnilo, většinou chodí oblečeni slavnostně, a když pomineme mě, tak v "civilu" dorazili jen Nacházel, Lukášková a Panc. Omluveni zcela byli Tejnora a Zejdová. Tolik na úvod.


Celé zastupitelstvo vedla starostka Moudrá a nezbývá než napsat, že velmi schopně. Především aktivně reagovala na vystoupení ostatních přítomných. Jen občas si neodpustila emocemi podbarvené úlety směrem k Jitce Lukáškové. Což jí, upřímně řečeno, nelze moc zazlívat. Když na chvíli odešla, chopil se slova místostarosta Stejskal a projev ihned upadal do zcela jiné ligy, spíše přeboru. Svou chvíli slávy si potřeboval vychutnat i druhý místostarosta Vlček. Sebral veškerou odvahu a zaútočil, trochu neadresně, na všechny "špindíry", co se ozvali v kauze prodeje kapličky v Manušicích. Doposud nevím, jestli jeho úlet byl věnován magistře Lukáškové za to, co napsala, či i-novinám a Českolipskému deníku za to, že text otiskly. Pravděpodobně mířil i na pořadatele manušické technopárty. Možná by se měl více věnovat Lípě coby Zdravému městu.


Takže pojďme k některým z bodů zasedání.
První malá diskuse se rozvinula u rozpočtových změn. Socialista Bubeník se nejprve omluvil, že šišlá (z dentálního hlediska asi prochází nelehkým obdobím) a následně se jeho spolustraník Máška zeptal, proč dochází k navýšení prostředků na právní a poradenské služby. Úřednice Jolana Nebřenská osvětlila, že se jedná o náklady firmy Newton management způsobené táhnoucí se kauzou s ČLT.
Miroslav Hudec si pro změnu potřeboval ujasnit, proč se přesouvá jeden milion z položky park na regeneraci sídlišť. Jolana Nebřenská vysvětlila, že se peníze prostě nestihnou v parku proinvestovat.


V bodu čtyři došlo poprvé na diplomatický um Hany Moudré. Nebylo lehké vysvětlit nestorovi zastupitelů Štrumfovi, který už měsíc píše všem obyvatelům sídlištních bytů, že nemůže sám rozhodnout o penězích vydělaných Městskými lesy.


V květnu město odsouhlasilo prodej domu č.p. 167 na Masarykově náměstí podnikateli Milanu Baierovi za cenu něco přes 3,5 milionu. Tentokrát Jan Stejskal předložil zastupitelům návrh, aby odsouhlasili změnu obsahu předkupního práva. Takto předkupní právo zní:
„Smluvní strany se dohodly, že touto smlouvou zřizují ve smyslu § 603 odst. 2) občanského zákoníku v platném znění ve prospěch prodávajícího formou věcného práva časově neomezené předkupní právo k převáděným nemovitostem. Smluvní strany se nad rámec zákonem výslovně vymezeného obsahu předkupního práva dohodly, že pro případ, že se prodávající rozhodne předkupního práva využít, je závazkem kupujícího převést na prodávajícího vlastnická práva  k převáděným nemovitostem  za pevně stanovenou cenu ve výši rovné celkové kupní ceně  dle této smlouvy.“
V novém návrhu se zastupitelé moc nevyznali. Kamarád Jonáš za svůj výbor návrh podpořil. Zelení samozřejmě byli proti. Jitka Lukášková připomněla, že dům prodali levně a teď mají podmínky ještě zvýhodnit. Miroslav Hudec si ujasňoval, jestli by rozhodnutím město přišlo o předkupní právo jednou provždy. Jan Riedl prohlásil, že předkupní právo je nám stejně na prd (trochu jsem jeho právnické věty zestručnil).
Nakonec usnesení nebylo přijato těsně. Jen pro zajímavost - hejtman Petr Skokan si v době hlasování odskočil. Odskakoval si celkem často a nepůsobil zdravým dojmem.


Bod 10 d se týkal mediálně zajímavého prodeje pozemku, na němž chce Mc Donald´s vybudovat svou provozovnu. V zásadě nikdo nebyl proti tomu, aby Mc Donald´s v Lípě stál. Spíše se řešilo, zdali vybraná lokalita je ta nejvhodnější. Jan Riedl nabízel centrum města, prostor, kde mělo stát divadlo. Miroslav Hudec zase staré autobusové nádraží. Starostka připomněla, že s firmou se jedná už více než rok a že má zájem právě o tento pozemek. Láká ji vysoká koncentrace studentů škol. O kvalitě nabízených potravin se zmínila jen zastupitelka Ledvinková. Za sebe musím napsat že se na Mekáč docela těším. Chutná mi tam kafe, salát, hambáč i zmrzlina. Nějakými předsudky netrpím. Děsím se spíše natěšenosti svých potomků. Už chystají žádost o zvýšení kapesného a časté odhlašování obědů ve školní jídelně.


Bod 12, věc: Seznam žadatelů o prodej pozemků v lokalitě U Kola. Šlo o to, zdali vyřadit ze seznamu žadatelů ty, kteří si pozemek pro stavbu rodinného domku už od města koupili. Podle zastupitelky Ledvinkové jsou údajně v seznamu lidé, kteří mají tři rodinné domy. Doktor Riedl upozornil na skutečnost, že podle zájmu je jasné, že  město nabízí pozemky pod tržní cenou. Rovněž upozornil, že když v minulém kole připravovala smlouvy mezi městem a kupci jeho firma, účtovali si deset tisíc korun za měsíc práce. Tentokrát město nechává dělat smlouvy za 15 tisíc - ale za jednu smlouvu. Hlasováním prošel návrh, aby byli vyřazeni ti, co si už od města pozemky v minulosti koupili.


Snad nejvíce se diskutovalo o prodeji dvou domů na náměstí - tentokrát Jitce Vorlíčkové, která provozuje cukrárnu Split. Jitka Lukášková samozřejmě opět upozornila, že se prodává rodinné stříbro. Zástupce US - DEU MUDr. Záruba mluvil o cukrárnách coby fenoménech doby. Většina ostatních chtěla především vědět, jak se tentokrát došlo k ceně šest milionů tři sta tisíc. Vladimír Jonáš, předseda Výboru pro prodej nemovitostí, vysvětlil, že byly udělány celkem tři odhady a z nich se udělal aritmetický průměr. Janu Riedlovi se to moc nezdálo, ale nakonec se zajímal spíše o to, jestli paní Vorlíčková bude cenu respektovat. To asi mnozí věděli, ale veřejně to nepřiznali. Ještě podotýkám, že o koupi požádaly další tři subjekty. Domy byly přesto bez problémů prodány paní Vorlíčkové.
Vleklá diskuse vznikla i k tématu Centrum vzdělání a kultury. Nakonec se původní usnesení rozdělilo na dvě, aby se nakonec stejně obě schválila. Ta úplně původní zněla takto:


Zastupitelstvo města Česká Lípa bere na vědomí informaci
o upraveném investičním záměru výstavby Centra umění a kultury – divadla v České Lípě a


1) ukládá místostarostovi Janu Stejskalovi jednat o možnostech spolupráce s dalším investorem na realizaci upraveného investičního záměru výstavby multifunkčního objektu v prostoru proluky v ul. Tržní se zapojením objektů č.p. 158 a 159.


2) ukládá místostarostovi Janu Stejskalovi zajistit zpracování ověřovací studie revitalizace stávajícího Jiráskova divadla.


Už když jsem psal krátkou zprávu ze zastupitelstva, bylo mi jasné, že nejvíce se bude v novinách diskutovat o zamýšlené jezdecké soše. Nejde však o věc novou. Pokud jsem pátral správně, jednalo se o ní už v roce 2000. V době, kdy Hana Moudrá snad ještě ani neuvažovala o tom, že kdy bude starostkou. V roce 2002 předložil návrh na realizaci jezdecké sochy Jindřicha z Lipé současný zastupitel Jan Riedl. Tehdejší usnesení bylo stručné: Zastupitelstvo města Česká Lípa podporuje myšlenku realizace jezdecké sochy Jindřicha z Lipé. A stručné je i tentokrát: Zastupitelstvo města Česká Lípa bere na vědomí informace o přípravě jezdecké sochy Jindřicha z Lipé. Pro pořádek ještě uvádím, že autory záměru jsou sochař František Lipenský a Mgr. Attila Vörös, akademický malíř.
A co vy na sochu? Vyjádřete se v hyde parku, v diskusi či anketě pod reklamami.