Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

37/2008

Archiv


Z Lípy se vyjíždělo v šest hodin. Díky nové dálnici jsme byli v Mittwaidě před devátou, ale chvíli jsme čekali na německé přátele. Ti s sebou pro každého účastníka přivezli lahvičku likéru. Podařený start dne.



Vlastně jsme se zúčastnili turistického pochodu. Zatímco Němci šli trať dlouhou dvacet dva kilometrů, my desetikilometrovou (ve skutečnosti mi GPS naměřila skoro čtrnáct kilometrů). K akci patřilo sbírání razítek.



Ušli jsme asi kilometr a už se stavělo v občerstvovně. Chlebu se sádlem neodolali ani ti, co sádlo nejedí. Třeba já.



Převážná část pochodu vedla podél řeky Zschopy. Toto má být jedna z nejhezčích vyhlídek v Sasku.



Na řece stojí stále funkční mlýny či elektrárny (jedna se ještě o kus dál staví). Přestože tato díla krajinu zásadně mění, nepřipadlo mi, že by ji nějak esteticky narušovala. Spíše naopak.



Pro nás Čechy bylo nepochopitelné, že si můžeme elektrárnu prohlédnout bez jakéhokoliv dohledu a napomínání.



I olejničky sloužící k promazávání takřka sto let starých zařízení mají své kouzlo.



A znovu Szchopa. Tentokrát fotografovaná z houpacího mostu u mlýna.



Detail náhrobku na hřbitově v městské čtvrti Ringenthal.



Naše průvodkyně neměla jednoduchou úlohu. Ukočírovat osmdesát lidí, z nichž někteří se chovají, jako když posnídali rádio, není žádná sranda. Možná by stálo za úvahu připravit příště účastníkům pracovní listy s jednoduchou mapkou. Nebýt GPS, ani bych nevěděl, ze které světové strany se k Mittwaidě blížíme.



Společné foto na dalším mostě přes Szchopu. Podobnost některých účastnic s úřednicemi města může být čistě náhodná.



Slunečnice mohou vypadat romanticky i po odkvětu. Celý den bylo nádherné počasí, jen chvíli po příchodu do cíle se na pár minut rozpršelo.



Přestože Mittwaida je především průmyslové město, míjeli jsme pastviny s jalovicemi i býky. V okrajové čtvrti města jsme narazili na ovce i dvojici prasat.



Závěrečný rautík v trochu promrzlé pivnici, ale kdo by si stěžoval, když koláče i káva byly zdarma :o)).



V centru Mittwaidy se stavělo až po hlasování. Rozhodně nejpůsobivější stavbou je evangelický kostel. Zaujmout by měly radnice či úzké uličky se zrekonstruovanými měšťanskými domy.