Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

33/2008

Archiv

Manušice jsou malá vesnička, o které možná někteří Českolipané ani nevědí, že patří k České Lípě. Žije v ní necelých devadesát lidí a protíná ji nová cyklostezka. Právě u cyklostezky stojí stará zanedbaná kaple, kterou si podle informací z Manušic chce koupit pracovnice českolipského úřadu. Manušičtí se tomu brání a zaslali zastupitelům České Lípy i novinářům dopis. Mimo jiné vyhrožují, že se raději připojí k Horní Libchavě, než aby o sobě nechali rozhodovat Českolipany.


Tímto dopisem se na Vás obracím jako zástupce občanů Manušic, kteří podepsali v květnu t.r. petici za zrušení prodeje objektu občanské vybavenosti - Manušické kaple s přilehlými pozemky st. p. č. 40 a p. č.189/1.
Jelikož na blížícím se zářijovém zasedání zastupitelů budete o prodeji znovu jednat, chtěla bych Vám k tomuto sdělit několik skutečností:
Kapli Nejsvětější Trojice zde v Manušicích považujeme za kulturní dědictví nás všech a plánujeme ve spolupráci s Občanským sdružením Drobné památky Sev. Čech její obnovu a oživení, např. máme předběžně domluveno vánoční zpívání s jedním českolipským souborem. Obnova kaple nebude finančně náročná - dle názorů zástupců několika stavebních firem, které jsme přizvali. Místně se o stavebně-technickém stavu kaple přesvědčili i zástupci ORMI CL. Přilehlý pozemek je jediný rovinatý, situovaný v centru obce Manušice u nové cyklostezky Varhany, má pouze 1827 metrů čtverečních a je po seči využíván jako hřiště a místo pro tradiční setkání občanů Manušic a okolí, poslední akcí Manušických  byl 22.08. 2008 Sportovní den pro děti i dospělé, konaný u příležitosti konce prázdnin. Pozemek je současně smluvně pronajat  místní občance k sekání trávy, tato osoba nebyla vyrozuměna o uvažovaném prodeji!
V minulosti - v r.1994 žádali zdejší občané město CL o přidělení pozemku pro sportovní aktivity a nebylo jim vyhověno - existuje korespondence. Obec má přes 80 obyvatel - z toho cca 15 dětí, 54 dospělých podepsalo petici proti prodeji kaple a pozemku soukromé osobě (obava  z nevyužití hřiště není opodstatněná, neboť toto by mohli využít ke sportu či odpočinku i cyklisté a bruslící projíždějící cyklostezkou Varhany. Obec Manušice postrádá mimo veřejného vodovodu jakékoliv občanské vybavení. Existují úvahy o odtržení obce Manušice a připojení k Horní Libchavě.
Věříme pevně, že prodej kapličky jakožto i pozemku - hřiště, zkrátka našeho náměstí  neschválíte, neboť i my, Manušičtí jsme součástí města Česká Lípa, platíme řádně daně a  domníváme se, že si zasloužíme mít své sportoviště a opravenou obecní kapli.


 Za pozornost děkuje Jitka Rozumková, zástupce Sdružení za rozvoj obce Manušice.



Manušicím je věnována i anketa pod reklamami.


Minulý týden jsem zveřejnil fotografie starých bigbíťáků, které mě doslova nadchly. A nejen mě. Zážitkem týdne pro mě bylo zjistit, kdo je autorem fotografií. Podle informací několika čtenářů je jím Ivan Kelly Köhler, známý slovenský fotograf, který žil v druhé polovině šedesátých let v České Lípě a pracoval jako fotograf Vlastivědného muzea. Na Slovensku vystavuje především fotografie věnované jazzu, ale nejvíce se proslavil zachycením událostí 21. srpna 1968. Nafotil bulharské tanky jedoucí přes Mělník, hořící vojenská vozidla na Václaváku i přejetou ženu. O rok později se zúčastnil pohřbu Palacha. Je jasné, co následovalo po nástupu normalizace. Nyní, při výročí 40 let od okupace, dokonce vystupoval ve Slovenské televizi. Na pana Köhlera už mám kontakty a doufám, že mi dá šanci, abych mu věnoval jeden díl Českolipského undergroundu.




Z českolipského bigbítu vůbec vyrostly zajímavé osobnosti, které mi nyní tak trochu chybějí v naší anketě. Kdo třeba ví, že v Novém Boru v sedmdesátých letech po barech hrával Jan Vacík, bývalý sólista Bavorské státní opery?