Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

27/2008

Archiv

Festival v Žizníkově se mi od svého vzniku kryje s Expedicí, takže vždy jen rozdám lístky a po příjezdu zjišťuji, jak to celé dopadlo. Podařilo se mi sehnat tři názory. Studentek, které se účastnily coby posluchačky, jednoho muzikanta a policie ČR.


Kája Kopecká a Terka Hergeselová festival popsaly takto:
Celý víkend převážně svítilo sluníčko, což se projevilo na litrech vypitého piva a tím i na celkové spotřebě kelímků, které byly za korunu vykupovány. Toho si již brzy v pátek odpoledne všimlo pár „sběračů“, takže se zde sbíralo o „sto šest“( viděli jsme dokonce lidičky s několikametrovými rourami z kelímků..) ... ale zpět k samotnému Reggae.
Jelikož zde byla více než jedna scéna, tak vám můžeme nabídnout reportáž pouze částečnou a to z toho, co jsme samy zhlédly, a nebylo toho málo. Páteční večer rozjelo Švihadlo, při kterém se prostranství před hlavní scénou začalo zaplňovat, a po něm hned přišel na řadu Polemic. To už zde bylo plno, někdo trsal, někdo jenom poslouchal, ale všichni se při Polemicu správně rozjeli, zařvali, ruce nahoru a jedéééém, nechat se strhnout s davem nebyl problém a to festival teprve začínal... East West Rockers + band  nás úplně utancoval, zničil hlasivky a my jsme se odebraly do stanu zkusit usnout...
Sobota nijak nezaostala za pátkem. Nyabingi Warriors, Kititi, Tribetown tyto kapely jsme vnímaly jen částečně a zpovzdálí s kusem chleba k snídani. Avšak na Los Chuperos jsme se vydaly znovu do tančícího davu. Tato českolipská kapela hrála opravdu dobře a tancovalo se na ní ještě lépe. Na Afrodisiak jsme stále ještě zůstaly a pak se odebraly  na chvíli si oddechnout. Zpátky nás nalákal až Fast Food a po něm největší hvězda letošního Reggae - Luciano, Jamajčan jak má být, s nímž jsme po vystoupení pokusily udělat rozhovor. Etana se bohužel nedostavila, měla prý nějaké problémy s hlasivkami, ale s Lucianem jsme však na ni úplně zapomněly.
Neděle byla také skvělá. Barakaba nás rozvlnila. Pak jsme se dočkaly námi kapely z Kuby Son Caliente, zpěváci a ostatní muzikanti byli opravdu úžasní, jen nám bylo líto, že na pódiu byli tak krátce. Konečně jsme uschly a mohly se jít znovu zchladit pod stále stříkající hadice hasičů. Zároveň s Nebibou, kterou jsme si poslechly vleže, jsme se rozloučily s  festivalem, zabalily a odjely domů.
Celé tři dny jsme si všichni užili, protancovali a unavili se. Počasí nám opravdu přálo, a tak celkový dojem nic nekazí a  příští rok do toho jdeme znova...!!


Trumpetista Los Chuperos Mirek Merc prožil část festivalu na pódiu:
Nazdaaaaaaar Jamajčani, tak máme další ročník za sebou. Jako vždy to byly tři dny nabušené muzikou, pívem a všudypřítomnou vůní nikdy nedohořívajícíh jointů - myslím, že ani není potřeba vyvěšovat fáborky, jamajské aroma je cítit již několik kilometrů před Žizníkovem. Po náročné túře (šel jsem totiž pěšky s krosnou na zádech a trumpetou v ruce) jsem se vyvalil před pódiem a užil si koncertík děčínských kolegů Harambe - Hádě, pěkná práce.
Následovalo pár piv a poté jsem se pustil do filozofických disputací se stranou zelených, dal si mexické nudle a těšil se na Prague Ska Conspiracy. Mají nového trumpeťáka (Koláč rulez ;) ) a naprosto splnili mé očekávání, bylo to super.
Jestli jsem si ale něco užil nejvíc, tak koncert Švihadla. Taková práce s publikem se jen tak nevidí, krásně to houpalo a o tom to je... zkrátka - Mííííííít v duši pohodu, bez tebe nemůžu mííííít v duši pohodu... Pak přišel Zelený list a to už sem byl v sedmém nebi. I kdybych tu byl jenom na ně, tak jdu domů vysmátej jak lečo a říkám si, jakej to byl krásnej fesťák.
U Polemiků sem se definitivně rozhodl, že si musim koupit bílej oblek, to je prostě nářez. Jsem zvědav, kolik s mým životním stylem (ric, pic, hafanana, šlofíček na stole...) vydrží koncertů. No a pak  přišlo finále v podobě East West Rockers - taky bych chtěl umět takhle hopsat.
Ráno sem se vzbudil totálně zvalchovanej, prošel se ke Keramovi na Kozlíka a připravoval se na náš koncert. Na stage jsme se dostali něco málo před čtvrtou hodinou odpolední. Někteří nás prochrápali (viď, Láďo), ale ti co nás slyšeli, si myslím pěkně zapařili, užili si dosytosti sombréra i příběhu o nepoučitelném alkoholikovi Chuperovi …a Baťůžek nenechal sedět téměř nikoho. Hrálo se nám skvěle a tak to má být :) Chvilku jsme se opájeli slávou a šli vše řádně probrat do stanu Gambrinus (jooooooo, my rádi stanujem a k tomu ještě muzicírujem ).
Tím pádem jsem sobotní odpoledne prozevlil až do Fast Foodů … a pak přišel na řadu Luciano. Pořádná dávka root reggae nikoho neminula (Give praise to Rastafariii and all praises on to Jah...) a v Žizníkově bylo opravdu jako na Jamajce.
V neděli ráno jsem si to už mašíroval domů, značně znaven, avšak s pocitem dobře stráveného víkendu a nově nabytou inspirací pro další rok... Díky všem organizátorům (Pavel, Ruda,...) za super akci a hodně štěstí při přípravách dalšího ročníku.


A co na akci říká policie ČR?
V souvislosti s konáním letošní víkendové hudební produkce Reggae Ethno Session v Žizníkově u České Lípy zadokumentovali policisté 13 přestupků na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Konkrétně se jednalo o neoprávněné přechovávání drog v malém množství pro svoji potřebu. Policisté přitom u přestupců zajistili marihuanu, hašiš, pervitin i extázi.
Kriminalisté také připravují podklady pro stíhání nejméně šesti dalších osob důvodně podezřelých ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, a to pro držení nejrůznějších druhů drog. Stejně jako u přestupců se jedná o marihuanu, hašiš, pervitin i extázi.
Policisté byli zaměstnáni mimo jiné i  příjmem oznámení a dokumentací krádeží volně odložených věcí ze stanů nebo z nezajištěných vozidel. Policisté předpokládají, že taková oznámení ještě budou docházet poté, co je budou poškození oznamovat v místech svého trvalého bydliště.



K regéčku je i anketa pod reklamami.
Jak jsem již psal, i-noviny jsou zase naprogramovány na nějakých deset dnů provozu. Co mi uteče, pokusím se dohnat, až se zase zjevím v Lípě. Prázdniny jsem si naplánoval takřka den po dni, abych řádně pocestoval, leč stačila zvýšená teplota mého mladšího syna a vše je úplně jinak. Nyní jsem chtěl courat jedním z přímořských polských národních parků, místo toho plánuji exkurz do Železných hor. Nu což, kolem Seče je taky fajn. Reporty z Expedice vyjdou v následujících třech dnech.