Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

2/2009

Archiv

Prošel jsem si naše zprávy a zprávičky a zkusil najít události, které se v Lípě uskutečnily, stavby, které byly opraveny a postaveny. Samozřejmě učitelská deformace mě nutí známkovat a slovně hodnotit.


1


Lípa Musica


Letos jsem díky článkům, které jsme připravovali s Martinem Prokešem, žil doslova každým koncertem. Tato akce přesahuje Českou Lípu a v mnoha směrech i Českou republiku. Zahajovací koncert byl podle mě kulturní událostí roku. Už nyní se těším na další podzim.



Klub Progres


Vedle festivalu Lípa Musica působí klub Proges jako David vedle Goliáše. Pro kulturní život ve městě jde však o živou vodu. Jde o projekt, který vyrůstá odspodu, jak to má asi v přírodě být. Nabízí alternativu, přitahuje činorodé osobnosti.


Lávka přes Ploučnici


Je to spíše jedna minus, ale rozhodl jsem se přivřít oči nad protahováním stavby. Je to úleva, když už před Ploučnicí není nutné slézat z kola. Aktivní strážník tu a tam se skrývající v křoví třeba bude užitečný jinde.


2


Přestavba Sportareálu


Sportareál stál moc a ještě stát bude.  Ale je fakt, že když jsem nedávno nabízel návštěvě aktivity, které mohou v Lípě provozovat, jmenoval jsem ty ve Sportareálu mezi prvními. Vysokou laťku si nasadila i zdejší restaurace.



Cyklostezka Varhany


Škoda těch boulí a nutnosti rekonstrukce, jinak mohla být další jednička. Při nedávném rozhovoru s místostarostou jsme se bavili i o další etapě. Prý by měla začít brzy.


Úspěchy sportovců


Česká Lípa tento podzim ožila sportem. Ve svých soutěžích bojují o přední místa fotbalisté i hokejisté. Škoda té včerejší aféry hokejistů. Jen se potvrzuje, že ani jeden z těchto sportů se v našich končinách bez podivných praktik neobejde. Do nejvyšší soutěže postoupily českolipské atletky. Ve včerejší anketě Sportovec roku bodovali českolipští kanoisté Robert Gotvald a Jan Vlček. Štěpán Slaný nastoupil za reprezentaci na mistrovství světa florbalistů, Petra Chocová překonávala republikové rekordy jako na běžícím pásu. A to jsem ještě na někoho určitě zapomněl.



3


Změna provozovatele městské hromadné dopravy


Změny bývají k lepšímu i k horšímu. Městská doprava v České Lípě se po výměně provozovatele nezhoršila, neboť už to možná ani nešlo. Ze strany města oceňuji snahu situaci řešit. Někoho třeba potěšilo, že se velkou část roku jezdilo zadarmo. Bojím se toho, že město prohraje soud se společností Vett a dluh opět naroste.


Prodej teplárny


Podobné dojmy mám i z prodeje Českolipské teplárenské. Už jsem psal snad třikrát, že mi nevadí prodej městského majetku z principu, vadí mi neschopnost města tuto skutečnost svým obyvatelům vysvětlit.


Volby


Trojka je taková lidovka. Nikdo mě určitě nepodezírá z nadržování ODS, obzvláště té českolipské, ale takový výsledek, jaký přinesly podzimní volby do Senátu a krajského zastupitelstva, jsem opravdu nechtěl. Doufám, že ODS se z prohry opravdu poučí, přestane být arogantní a bude k obyvatelům vstřícnější. Což není míněno tak, že by nám musela lézt do zadku.



Jezírko v parku


Stálo více než dva miliony, ale nějak zaniká. Byl jsem se na něj podívat několikrát a nijak mě neohromuje. Je zastrčené, nedodělané. Park je takřka prioritou každý rok, ale situace se nelepší. Vandalové toho více zničí, než město opraví.


Obchody v České Lípě


Po Lípě vzniklo několik nových megaobchodů. Před Sparem na Špičáku si odplivuji, ten na Holáku jsem si oblíbil. Penny, které sloužilo naší rodině jako hlavní zdroj potravin, se zřítilo. Sídliště ovládli většinou asijští obchodníci. Nic proti nim, ale s kulturou prodeje si hlavu nelámou.


4


Zadlužení města


Dostavěly se domy na Ladech, přestavěl Sportareál a šup, hned nám klesl rating. A to se s městem soudí Vett a Jeřala. Před pár lety bylo město v plusu, dnes dluží několik set milionů. Vidět to být musí.


Finanční krize


Asi nejskloňovanější slovní spojení současnosti. I v Lípě si vybírá svou daň. Žijí zde skláři z Crystalexu, většina fabrik v Dubici dělá pro automobilový průmysl. Na druhou stranu si myslím, že krize může pročistit ekonomické prostředí, ale vysvětlujte to lidem, kteří jsou právě na dlažbě.


KD Crystal


Travesty show, Eva a Vašek, erotický ples, dechovka - to byly během roku hlavní taháky (a)kulturního domu Crystal. Nová paní ředitelka proti sobě poštvala snad všechny. Od zaměstnanců přes agenturní pracovníky po novináře. Zřejmě bylo jejím úkolem co nejvíce ušetřit. Nové výběrové řízení proběhlo, ale jeho výsledky jsou tajné. Město chce zřejmě, aby paní ředitelka dotáhla do konce městský ples, pak se uvidí. Mnozí sázejí na Petra Nováka.


5


Ghetto Sever


Samozřejmě můj pohled je zkreslený skutečností, že na Severu bydlím. Ale spolu se mnou takových čtyři tisíce dalších občanů. A z fotografií, které jsme vám zatím nabídli, je zřejmé, že nájemníci firmy Byty Česká Lípa bydlí v nevyhovujících podmínkách. Nemluvě o skutečnosti, že do Lípy se valí stovky občanů, kteří mají jen mlhavé povědomí o občanském soužití.



Své názory můžete vyjádřit v diskusi, můžete také napsat své vlastní hodnocení, rád ho uveřejním.