Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

20/2009

Archiv

Všímá si vůbec někdo skutečnosti, že budou volby do evropského parlamentu? Myslím té instituce, která se každou chvíli stěhuje z Belgie do Francie a zase zpátky. Budou už za jedenáct dnů a já o kandidátech jednotlivých subjektů nevím takřka nic. Nemít registraci na facebooku, tak vynechám i to slůvko takřka. (Samozřejmě mě baví sledovat protiparoubkovské aktivisty a škodolibě jim držím palce pokaždé, když předsedu sociální demokracie vytočí.) Kampaň velkých stran je jen špiněním těch druhých a chystáním si půdy pro předčasné volby do parlamentu českého. Eurovolby nevnímám ani jako jakési referendum, které umožní vítězům naparovat se po skončení v televizní debatě. Tak k čemu vlastně jsou?






Na stránkách Evropského parlamentu (zde) můžete nalézt velmi plytké desatero důvodů, proč jít hlasovat. Pro názornost desátý bod: Dejte se do toho! Vždyť se jedná jen o několik minut, které můžete spojit s procházkou v parku nebo návštěvou kavárny. Není třeba velkého úsilí, abyste řekli Evropě, co chcete. A není ostatně tak složité pak sledovat, co pro vás vámi zvolený poslanec dělá – stačí navštívit adresu www.europarl.europa.eu.
Na stejných stránkách se skutečně můžete podrobně seznámit s prací našich zástupců v minulých pěti letech. Ale moudří z toho nebudete.
Po čase zase přikládám k deníku anketu, v níž se můžete vyjádřit, jestli k urně půjdete (během procházky parkem :o)).


Já mám v těchto dnech přízemnější starosti. V úterý jsem byl s kvartami na geologické exkurzi. Byla pro mě vyčerpávající ani ne tak kvůli zdolaným kopcům, jako spíše z neustávajících dotazů, proč na ty kopce musíme lézt. Mé vysvětlení, že na Radobýlu je čedičový lom, zajímavá květena a skvělý výhled, bylo glosováno prohlášením, že všechno to si přece můžeme prohlédnout na netu, nemusíme kvůli tomu někam lézt. Netušil jsem, že nastupující generaci přestanu rozumět už ve čtyřiceti.





Z hlediska pamětihodností jsem pro sebe nedaleko mnou oblíbených Konojed objevil vesnici Bílý Kostelec se zříceninou kostela a starým německým hřbitovem. Určitě ho v některém tipu na výlet objevím i pro vás. Jako namlsávku dávám aspoň několik fotografií.







Víkend jsem opět strávil v Jitravě na faře, kde se konalo krajské kolo soutěže s názvem Zelená stezka - Zlatý list. Moji primáni o čtvrt bodu porazili družstvo z libereckého Podještědského gymnázia, tak mě v nabitém červnovém programu čeká ještě týdenní národní kolo na jihu Moravy. To se jako vytahuju, ale kdo zná pytel blech, kterému říkáme na gymplu prima B, ví, že mě čeká hodně pekelný týden. Pro pořádek: kolegyně Lenka Tulková postoupila ve starší kategorii se svými terciány.






Předtím jsou ještě maturity, které prožiji na gymnáziu v Mimoni. Díky tomu nestihnu středeční zasedání zastupitelů.
Ze zpráv tohoto týdne upozorňuji na chystané setkání naší starostky s generálním ředitelem společnosti Czech Property Investments, a.s., vlastníka společnosti Byty Česká Lípa na sídlišti Sever. Mimochodem, tato zpráva se mi do pošty nedostala ani z města, ani od sdružení Za klidný Sever, ale od mluvčí zmíněné společnosti.


Nezapomeňte na anketu pod reklamami.